Nejpoužívanějším zdrojem proteinů ve sportovních doplňcích současnosti je bezesporu tzv. syrovátkový proteinový koncentrát. Najdete ho ve většině proteinových nápojů v kolonce „složení“ hned na prvním místě, někdy s doplněním písmenek CFM, což je zkratka pro relativně šetrnou technologii jeho zpracování. Proč ale teda každý proteiňák chutná jinak, některý se dobře tráví, jiný nadýmá, po některém je člověku těžko, některý se rozpouští dobře, jiný špatně, některý voní, jiný divně páchne? A přitom u všech výrobci uvádí, že se jedná o ten samý syrovátkový proteinový koncentrát. No odpověď je celkem jednoduchá – syrovátkový proteinový koncentrát není vždycky ten samý, není to nějaká univerzální surovina, stejné kvality, chuti a dalších vlastností. Najít toho správného výrobce proto může být celkem oříšek. Ale pozor, nemyslete si, že stačí najít výrobce a tím to končí. Na fotce vidíte tři vzorky syrovátkového proteinového koncentrátu od stejného výrobce. Jediným rozdílem je, že každý je zpracován v jiném závodě v různých zemích EU. Tedy od jiných krav, které jedí jiné věci a zpracován na trochu jiných linkách s trochu jinými filtry atd. 
Rozdíl je viditelný na první pohled v barvě i konzistenci. Kdyby fotka přenášela i chuť a vůni, divili byste se ještě víc :)

Facebook